DETTA HAR HÄNT:
Favour Onyinyechi Ugo är en tvåårig liten flicka som föddes av sin nigerianska mamma här i Sverige för två år sedan. Mamman bodde på ett av Migrationsverkets boenden i Ronneby och var mitt i sin asylprocess när hon för ett halvårsedan gick bort. Favours pappa har uppehållstillstånd i Grekland men är inte vårdnadshavare till flickan. Favour är nu helt utan vårdnadshavare men har fått en god man samt har bott hos familjehemsmamman Betty Dickson i Jönköping sedan mammans död.

Strax innan jul förra året, den 20 december, kom beskedet från Migrationsverket att Favour ska utvisas, ensam, till Nigeria, vilket troligen kommer innebära att hon blir placerad på barnhem där, och risken är överhängande att hon där kommer att utsättas för könsstympning vilket är sedvanligt bruk för flickor i landet. Brinn för barnens Alexandra Toth säger till media:
- Hon har hela sin anknytning i Sverige i familjehemmet.

Favour har ni ett juridiskt ombud som överklagat målet och i väntan på svar från domstol får Favour och Betty leva i ovisshet. Huruvida domstolen kommer att bejaka barnkonventionen som har laga kraft i Sverige samt den ställer sig till om Favours fall har särskilt ömmande omständigheter återstår att se. Bloggare, skådespelare och influensers Bianca Ingrosso som skådespelaren Sanna Bråding har pläderat Favours fall i social media och namninsamlingen till Favour tickar på. KD:s riksdagsledamot Acko Ankarberg Johansson poängterar vikten av barnkonventionen beaktas:
– Barnkonventionen är lag och är inget man kan använda lite när man vill, säger hon.* Hon säger också att: – Det finns en risk att vi inte tar barnkonventionen på allvar. Barnets anknytning måste vara väldigt viktig när man bedömer hur vi ska ge den bästa framtiden för den här flickan.**

Favour blev traumatiserad av sin mammas bortgång men har i sitt nya hem, familjehemmet hos Betty, fått en nya modersfigur och tre syskon där hon trivs och känner sig trygg. En utvisning till Nigeria, ett land hon aldrig varit i, skulle innebära ännu ett stort trauma för denna lilla flicka som endast är två år gammal. Favours biologiska pappa har fått arbete i Sverige och är på väg hit, men har ännu inte erhållit arbetstillstånd.26 februari - 2022


Lilla Favour utvisas till Nigeria


Nu händer det igen!
Politikerna valde att inte gå vidare med LexTim och nu ska lilla Favour utvisas till Nigeria trots att hon levt hela sitt liv i Sverige och har sin familj här.

Tim 3 år går fortsatt och väntar på att få sitt beslut om han får vara kvar hos sin familj här i Sverige i det enda land han känner till. Nu utsätts lilla Favour för precis samma sak, när ska det få ett slut?
Jessica Ivarsson - Brinn för barnen

Givetvis ska Favour 2 år stanna i sitt land Sverige! Idag deltog vår kära styrelseledamot Alexandra Toth i P4 Jönköping Sveriges Radio gällande tvååriga Favour, som ska utvisas från sitt hemland Sverige till Nigeria.

Alexandra förklarar i intervjun att vi i Brinn för barnen ställer oss ytterst frågande till hur migrationsdomstolen har tagit hänsyn till barnets bästa i Favours fall? På vilket sätt har de tagit hänsyn till hennes viktiga anknytning till sitt hemland Sverige och sitt familjehem? På vilket sätt har de vägt in de risker som finns i Nigeria för en liten flicka?
Deras beslut kommer traumatisera Favour för livet om de bryter upp henne från sin trygghet här hemma i Sverige.
Favours fall är likt fallet med lille Tim 3 år som också riskerar att utvisas till Nigeria och det är samma ofattbara beslut som återigen har tagits av migrationsdomstolen. Men liknande fall finns det fler av vilket vi rapporterat om tidigare.

Barnkonventionen är lag sedan januari 2020, när är det dags att visa på att detta är mer än en pappersprodukt?
En lex Tim ansåg våra politiker inte behövdes då vår lagstiftning skyddar dessa barn. Vi undrar då på vilket sätt placerade barn utan svenskt medborgarskap är skyddade idag? För vi anser fortsatt att de är rättslösa, vilket vi får erfara gång på gång!

Lyssna på intervjun i sin helhet i länken nedan, intervjun är från kl. 15.45 i programmet här.


Lyssna här:
P4 Sveriges Radio – Med Sanna Hermansson


Skrivet av: Jessica Ivarsson – ordförande för Brinn för barnen

På en gata i Jönköping bor tvååriga Favour, hon har bott hela sitt liv i Sverige. Favour saknar vårdnadshavare efter att hennes mor plötsligt avled under asylprocessen och hennes pappa bor i Grekland men är inte vårdnadshavare för henne.

Favour familjehemsplacerades efter hennes mammas bortgång men nu har migrationsverket beslutat att Favour ska utvisas, även om det innebär att hon hamnar på barnhem. Nätverket runt Favour befarar att hon kan utsattas för könsstympning i Nigeria och de menar att ännu ett traumatiskt uppbrott kommer att skada henne svårt.

Minns ni fallet med treåriga Tim?

Ännu en gång ser vi hur migrationsverket inte tar hänsyn till barnkonventionen eller ser till barnets bästa. Istället för att trygga Favour och hennes framtid så skickas hon rakt in i det okända vilket kan komma att orsaka henne ett trauma som med största sannolikhet inte kommer att kunna botas i det land hon inte har någon anknytning till.

Vi i Brinn för barnen kommer fortsätta att motsätta oss dessa osmakliga och ej genomtänka beslut som migrationsverket fortsätter sända ut.
Vi i Brinn för barnen motsätter oss att barnkonventionen fortsätter att trumfas av utlämningslagen.
Vi i Brinn för barnen står på barnens sida, ALLTID.


Skrivet av: Alexandra Toth – Brinn för barnen

Favour, 2, är född i Sverige – ska utvisas ensam till Nigeria - "Favour Onyinyechi Ugo, 2, är född i Sverige och har aldrig satt sin fot i Nigeria. Nu ska hon, enligt ett beslut från Migrationsverket, utvisas ensam till landet – där hon riskerar att könsstympas.
– ​Det är rent ut sagt farligt, säger hennes gode man Ankie Sinclair."

"Dessutom avråder Utrikesdepartementet, UD, från resor till en flera delstater i Nigeria på grund av det rådande säkerhetsläget i landet. Ankie Sinclair pekar också på hur Favours föräldrar, både hennes avlidna mamma och hennes pappa, är katoliker – något som kan innebära livsfara i de områden där sharia-lagar råder.
– Det är rent ut sagt farligt om hon ens skulle hälsa på hos släktingarna i Nigeria, konstaterar Ankie."

"Samtidigt har man överklagat Migrationsverkets beslut, i hopp om att Favour ska få stanna i Sverige, vilket bland andra P4 Jönköping rapporterat om.
– Vi vill att Favour får uppehållstillstånd och att hennes pappa ska få uppehållstillstånd, säger Ankie Sincalir."

Läs mer här:
Nyheter 24 - Favour, 2, är född i Sverige – ska utvisas ensam till Nigeria

Tvååriga Favour får nej av domstolen - "Migrationsdomstolen avslår tvååriga Favours överklagande om att få stanna i Sverige. Mamman kom till Sverige men dog efter att Favour fötts. Tvååringen bor i Jönköping i fosterfamilj, och har själv aldrig varit i Nigeria. Domstolen motiverar sitt beslut med att det inte bevisats att det finns en konkret hotbild mot Favour."

Läs hela artikeln här:
Sveriges Radio: Tvååriga Favour får nej av domstolen

► Jnytt - Flickan Favour, 2, ska utvisas – riskerar att bli könsstympad: ”Hon är bara ett oskyldigt barn”
► Jnytt - Över 10 000 har skrivit på för 2-åriga Favour – stöttas av Bianca Ingrosso: ”Kan inte få hända”
► Jnytt - Migrationsverket om fallet Favour: ”Det är inte lämpligt om vi går ut i media”
► Jnytt - Frågan som kan avgöra Favours framtid: ”Extremt lång tid i ett litet barns liv”
► Jnytt - KD-toppen Acko Ankarberg Johansson om lilla flickan Favour: ”Man kan aldrig runda barnkonventionen”*
► Jnytt - De vill ta flickan Favours öde till högsta instans
► Jnytt - Domstolen säger nej – därför får flickan Favour, 2, inte stanna i Sverige
► Jönköpings-Posten - Migrationsverket om fallet Favour: ”Det är inte lämpligt om vi går ut i media”
► Jönköpings-Posten - Över 10 000 har skrivit på för 2-åriga Favour – stöttas av Bianca Ingrosso: ”Kan inte få hända”
► Nyheter 24 - Favour, 2, är född i Sverige – ska utvisas ensam till Nigeria
► Sveriges Radio - Favour har bott hela sitt liv i Sverige – nu ska hon utvisas ensam till Nigeria
► Sveriges Radio - Beslut om utvisning överklagas: "Hon har hela sin anknytning i Sverige"
► Sveriges Radio - Över 13 000 har skrivit under för Favour
► Sveriges Radio - Många reaktioner efter utvisningsbeslutet – "Risk att barnkonventionen inte tas på allvar"**
► Sveriges Radio: Tvååriga Favour får nej av domstolen
► Sveriges Radio - Kritik: Barnkonventionen nämns inte när 2-åriga Favour ska utvisas