Bobby, 10 år

             
              Jag var 15 år gammal när jag såg hans ansikte på löpsedlarna och jag minns orden ”sänkt i

                       sjö”, ”torterad”, ”slagen”. Jag minns vad jag kände och hur det knöt sig i magen, jag var 15 år                       och han var 10 år, han hade kunna varit min lillebror.


Det här är berättelsen om Bobby.

Bobby föddes den 12 mars 1995 i Stenungsund, han föddes med en funktionsnedsättning som innebar ett autismliknande tillstånd och som gjorde honom extremt skygg. På grund utav Bobbys tillstånd kopplades socialtjänsten in i hans liv för att bistå med avlastning och stöd både till Bobby och hans mor. Var fjärde helg bodde Bobby hemma hos en stödfamilj, där kunde han utvecklas och leva ett helt vanligt familjeliv. Den största delen växte Bobby upp tillsammans med sin mor och den lilla familjen verkade utåt relativt trygg, det var bara dom två den större delen utav tiden. En torsdagskväll ringer stödfamiljsmamman till Bobbys mor för att planera inför helgens umgänge men till hennes förvåning fick hon till svar att umgänget var inställt och familjen nu hade flyttat till Småland utan att meddela varken stödfamiljen eller socialtjänsten.


Under sommaren 2005 hade Bobbys mor träffat en ny man och den lilla familjen hade nu blivit en trio. De flyttar tillsammans in på styvpappans avlägset belägna gård utanför Malmbäck och det var också här enligt domen ifrån tingsrätten som Bobbys liv i helvetet tog sin början.


Under hösten försöker stödfamiljsmamman flera gånger kontakta Bobbys mor övertala henne om att Bobby ska få komma och besöka dom en helg, men hon går bet. Bobbys mor är inte intresserad utav det då hon anser att Bobby nu har en riktig egen familj.


Redan första kvällen efter flytten skickas en polispatrull till gården, i rapporten från kvällen beskrivs en misär. Det är väldigt smutsigt och i Bobbys rum hittas porrbilder. ”Vi fick tidigt en känsla av att något inte stog rätt till” säger en av poliserna som besökte gården den kvällen. Känslorna kom i och med den misär man där och då bevittnade samt styvpappans bakgrund av grova brott, våld mot kvinnor och barn, med mera. I övrigt så verkade Bobby ha det ganska så bra i torpet, han gick i skolan och där hade man till en början ingen oro, det var endast en lärare som reflekterat över att Bobby pratade mer om alkohol och sex än andra barn i hans klass. Bobby hade även berättat för den läraren att ”mamma var full” och ”mamma var full på öl” och i samband med detta kontaktades Bobbys mor. Hon avfärdade oron med att Bobby ofta säger såna saker utan någon sanningsgrund.

Den 16 december 2005 sjukanmäls Bobby från skolan och det man inte visste då var att han aldrig skulle komma tillbaka.

Efter jullovet 2005 ringer föräldrarna till skolan igen och berättar att Bobby fortfarande inte är frisk. Men ingen reaktion tillkommer, varken från skolpersonal eller myndigheter. Familjen har hamnat under radarn på samhällets skyddsnät.

Den 29 januari 2006 anmäldes en 10 årig pojke förvunnen utanför Bäckebols köpcentrum i Göteborg. Hans mor och styvfar uppgav i anmälan att pojken skulle ha väntat i bilen medan föräldrarna handlade och när de kom tillbaka till bilen så var 10 åriga Bobby försvunnen. Efter drygt ett dygn fattade polisen misstankar om att det inte rörde sig om ett vanligt försvinnande och ändrade brottsrubricering till människorov. Men sanningen var något helt annat, när anmälan om försvinnandet inkom till polisen i Göteborg så visste föräldrarna exakt vart Bobby befann sig. Han var död, invirad i kedjor och nedsänkt i Lovsjön strax utanför Jönköping och där hade han varit i hela 15 dagar.


Det som pågått under myndigheternas radar under hösten var att kort efter flytten till den lilla gården så började Bobby regelbundet att torteras med elstötar och fick varmt stearin hällt över sin kropp. Han spändes fast och blev piskad och slagen, ibland även med tillhygge. Vid något tillfälle vittnar den biologiska modern om att man tejpade fast ett par nerbajsade kalsonger runt Bobbys huvud och ansikte. Bobby elchockades och man beslutade under någon utav alla de misshandlar Bobby utsattes för att man skulle trycka damsugaren emot Bobbys kön, den tekniska undersökningen utav damsugaren bekräftar händelsen då man fann Bobbys blod på insidan utav damsugarslangen. Vid något eller några tillfällen tvingade föräldrarna Bobby att dricka sprit genom att spänna fast hans kropp, sätta en tratt i hans mun och hälla i spriten. Han tvingades att ligga naken ute i snön och när misshandeln och tortyren blev för mycket brukade han springa och gömma sig i hönsgården trots att den lilla 10 åriga pojken egentligen var rädd för hönsen.


Den 14 januari 2006 tvingas Bobby än en gång ut naken i snön, styvpappan placerar en fot på hans bröst och hans mor sätter sig på hans mage efter ett tag tas han åter in i huset och binds fast vid en stol. Han är så pass slö och kall att styvpappan beslutar att bära upp honom och lägga honom i hans säng. Ingen mer misshandel äger rum och efter en stund orkade Bobbys 10 åriga kropp inte mer och han kvävs sakta till döds av sina egna spyor den 14 januari 2006. Bobbys styvfar dömdes till 10 års fängelse för, grov misshandel, grovt vållande till annans död, olaga frihetsberövande, grovt olaga tvång, brott mot giftefriden och grovt falskt larm. Bobbys mor dömdes även hon till 10 års fängelse för, grov misshandel, grovt vållande till annans död, olaga frihetsberövande, grovt olaga tvång, medhjälp till grovt olaga tvång, brott mot giftefriden och grovt falskt larm.


2012 frigavs Bobbys förövare efter att ha avtjänat två tredjedelar av sina straff. Bobby styvfar åtalades senare för barnporrnografibrott 2016. Bobbys mor blev åter förälder i januari 2017, barnet omhändertogs efter några veckor. I domen om LVU står att läsa ”Barnets föräldrar har inte förmåga att möta barnets behov och de brister i sin föräldraförmåga i en sådan omfattning att barnets hälsa och utveckling allvarligt riskerar att skadas eller fara illa. Bakgrunden till placeringen är bland annat att barnets pappa har en allvarlig historik med missbruk och kriminalitet och att barnets mamma har en allvarlig historik med kriminalitet”Barnets far är ej samme man som deltog i dödsmisshandeln utav Bobby 11 år tidigare.


Sov i ro lilla ängel.


Skrivet av: Alexandra Toth  – Brinn för Barnen
#barnensverigesvek