Denise Didi Borg 12 år

”Polisen gav mig din gosetiger och jag har kramat honom hela natten.
Jag ska ta hand om honom.
Jag älskar dig.
Din bror.”
– Kevin, 6 år


Det är fredag den 26 maj 2006 i Västerhaninge och Denises mamma har blivit inlagd på sjukhus för att genomgå en undersökning. Hennes sambo Kenny har lovat att se efter Denise som bara är 12 år medan mamman är inlagd. Dagen spenderar Kenny i sitt garage där han mekar med sina folkracebilar och dricker öl och Denise umgås med sin bästa vän Frida. Denise och Frida har varit vänner sedan dagis och gör allt tillsammans. De spelar fotboll och innebandy samman, de chattar över internet, sms och telefon stunderna de inte är tillsammans och umgås i och utanför skolan så mycket de kan, ja, varenda dag. Idag är inget undantag och flickorna har så kul att det blir bestämt att Frida ska sova över. Kevin som är Kennys 6-årige son är också där. Han är hos sin pappa på helgerna men bor under vardagarna hos sin mamma och syster.
När det börjar bli kväll tar Kenny med sig Denise, Frida och Kevin för att gå in till centrum och hyra film. De passar samtidigt på att ge familjens hund en liten promenad och hunden och Kevin springer rundor och busar framför de andra. Men i centrum visar det sig att hyrbutiken är stängd och på vägen hem stöter de på en granne. De står alla och snackar en stund och sedan följer gänget med grannen hem och lånar fyra filmer av henne, bland annat Scary movie 4:
– Vi ska hem och titta på film och mysa, säger Kenny till grannen.

Under kvällen tittar Kenny, Frida och Denise på film i vardagsrummet medan Kevin tittar på barnfilm på sitt rum. Kenny ger flickorna pengar till pizza, skojar och underhåller. De har trevligt tillsammans och äter smågodis och ser flera filmer. Kenny häller upp öl efter öl till flickorna och manar dem att dricka. Själv har han bytt ölen mot sprit och han ger flickorna cigaretter. De pratar om allt möjligt och planerar vad de ska göra nästa dag och om de kanske ska åka till nöjespark under sommaren. Denies mamma som ligger på sjukhuset och är orolig över hur det går för Kenny och barnpassningen. Hon är väl medveten om att Kenny har en långtgående aggressionsproblematik och att han brukar bli våldsam när han dricker alkohol. Alkoholen blandar sig dåligt med de anabola steroider han missbrukat sedan länge. Mamman ringer flera gånger och kollar så att allt är bra och försöker få Kenny att natta flickorna och själv gå och lägga sig, något ingen av de som är hemma lyssnar på.

Klockan blir mycket om Kenny går in i Kevins rum för att se om han sover. Ja det gör han. Kenny tittar ut genom dörren till vardagsrummet och kallar Denise till sig. Frida sitter kvar framför TVn, gosar med hunden och äter godis medan Kenny stänger dörren om honom, Denise och Kevin. Frida hör en duns. Därefter hör hon Kevin skrika och sedan blir det tyst. Även grannarna noterar ljuden men eftersom det ofta kommer ljud av olika slag från lägenheten gör de inget. Frida tänker inte mer på det och fortsätter att gosa med hunden. Inne i Kevins rum knivhugger Kenny Denise närmare 30 gånger. Han träffar ansikte, armar, bål, lungor, hjärtsäck, mellangärde, magsäck, lever, tarmar, mjälte, urinledare, matstrupe. Han till och med lyckas hugga sönder några revben med kniven. Denise dör av kraftig blodförlust och i sängen sitter Kevin och ser ordlöst på.

En stund senare kommer Kenny ut ur Kevins sovrum och går in i sitt och mammans sovrum där han byter byxor. Sedan går han in i vardagsrummet och säger till Frida att Denise inte mår så bra och vill vara i fred. Han sätter sig bredvid Frida i soffan som förstår att allt inte står rätt till. Frida försöker gå till Kevins rum för att se till Denise men Kenny drar tillbaks henne i soffan och blir irriterad över att hon försöker resa sig. Kenny säger också att Denise ska ha sagt till honom att hon vill att Frida ska följa med honom in i hans och mammans sovrum. Frida säger att det inte är något hon vill och då tar Kenny tag om hennes hals, drar ut henne i köket där han tar upp en kniv. Under hot tvingar han in henne i sovrummet och säger åt henne att hon ska ta av kläderna för: vi ska knulla, annars dödar jag dig också. Gör du som jag säger så kommer det att gå bra, annars kommer det att gå väldigt dåligt. Kenny tvingar till sig oralsex och sex från den panikslagna 13-åriga flickan med kniven väl till hand hela tiden. Tillslut släpper han taget om henne men hon vågar inte röra sig från sängen. Plötsligt snittar han till mot hennes hals med kniven men Frida hinner dra undan huvudet och såret blir inte lika djupt som det kunde ha blivit. Kenny blir arg och hugger mot hennes bröst och Frida försöker freda sig. Under tumultet mellan dem går bladet på kniven av och med resterande bit av bladet som sitter fast i skaftet hugger Kenny Frida i ryggen och i magen.

Fortfarande lam av rädsla ligger Frida kvar i sängen och lyssnar till Kenny som ännu har en kniv till hands. Han berättar att han vill ta livet av sig och tvingar Frida att lova att hon inte ska ringa polisen innan han har begått självmord. Under flera timmar försöker Frida lugna ner Kenny som slutligen somnar vid hennes sida. Hon ligger kvar en stund för att försäkra sig om att han sover djupt, och när han väl snarkar tungt vågar Frida sakta krypa ner ur sängen, ner på golvet med ett fast öga på honom, åla sig mot dörren för att försiktigt öppna den och springa ut ur bostaden. Med bara jacka på sig haltar Frida springandes förbi en lekplats, över en kulle och bort mot en närliggande bensinmack. En pojke vittnar Fridas flykt och ropar efter henne men hon svarar inte. Vid en busskur springer Frida på några förbipasserande som hjälper henne att ringa SOS Alarm.

Fanns där några varningstecken? Kunde samhället ha ingripit tidigare? Kunde Denises liv ha räddats? Hur såg Kennys liv ut de första 25 åren han levde?
Kenny växer upp i Haninge i en bra och stabil familj, en kärnfamilj med mamma, pappa och yngre syster. Han beskriver själv sina uppväxtår som goda. Redan på 90-talet när Kenny var i tidiga tonåren började han uppmärksammas av skola och socialtjänst för sitt beteende. Han kom ofta full till skolan och drack väldigt mycket under helgerna. Tillsammans med sina raggarkompisar gjorde han Västerås osäkert och i kraftigt berusat tillstånd hamnade han ofta i bråk. Efter ett antal groggar hände det allt som ofta att det svartnade för ögonen på Kenny och att han vaknade upp dagen efter utan att minnas vad som hänt kvällen innan. När han drack fick han ofta oprovocerade raseriutbrott. Redan som 16-åring tvingades han till avgiftning på Maria ungdom, en avgiftning som tog fem dagar. Med sig hem fick han antabus på recept. Vänner runt omkring honom såg att han inte mådde bra och han var vida känd för att vara våldsam, svartsjuk och sakna empati när hans dåliga humör slog till.

Kenny gick bygglinjen på gymnasiet och efter examen började hans problem på riktigt. En natt 1999 misshandlar han en ung man och en kvinna, och när han kommer hem hotar han sin gravida flickvän. Han säger till henne att han ska misshandla och döda henne. Samma år tar han en överdos av GHB, en drog som kan leda till stökigt och aggressivt beteende. Han hamnar på Södersjukhuset och för första gången berättar han om sina mörka tankar om att ta sitt liv för någon. Det är även under detta år som Kenny besinningslöst attackerar en man och slår honom medvetslös när han närvarar vid ett bröllop. Vid rättegången erkänner Kenny att han inte kan behärska sig när han har druckit och han döms till tre månaders fängelse för misshandeln.

En natt under våren 2000 hotar Kenny åter sin flickvän och deras gemensamma son Kevin och sin styvdotter och under samma incidenten hotar han att ta sitt eget liv. Under denna natt tvingar Kenny sin sambo att ligga kvar i parets säng medan han gång på gång hotar med att strypa henne. Likt natten för Frida, får sambon vänta flera timmar innan Kenny somnar och då ringer hon polisen. Kenny får åter tre månaders fängelse, socialtjänsten kopplas åter in och sambon lämnar honom och tar ut besöksförbud mot honom. Han bor från och till hos vänner varav en vittnar att Kenny misshandlat honom varenda gång han druckit. Vännen beskriver honom som ett monster när han dricker alkohol. Tyvärr får inte detta heller Kenny att ändra livsbana och redan den 27 december 2001 är han ute med sina vänner på en besinningslös våldsräd i Haninge, söder om Stockholm. Tillsammans misshandlar de fyra helt oskyldiga människor. Bland annat ger sig gänget på en 22-årig kvinna som står i en busskur och väntar på bussen och slår ner henne. Denna gång får Kenny två års fängelse och uppvisar klara tecken på depression under rättegången. Året efter, 2002, får Kenny genomgå en rättspsykiatrisk undersökning som fastställer att han lider av en personlighetsstörning, borderline och narcissistiska och antisociala drag.

2004 bestäms det att Kenny ska få tvångsvård som avbryts redan efter en vecka. Några dagar senare stoppar polisen Kenny som kör rattfull. Kenny säger att han inte förstår varför blivit utsläppt från tvångsvården och att han satt sig full i bilen för att ta livet av sig. Kenny blir åter instängd och får rättspsykiatrisk vård men skrivs ut redan efter en kort period. Under denna kaotiska period skaffar Kenny sig en ny flickvän som har en dotter. Kennys och flickvännens stora gemensamma intresse är styrketräning och de flyttar snart ihop. Kenny tränar regelbundet och beskrivs som utseendefixerad. Han bygger upp en muskulös överkropp men resterande kropp är han inte intresserad av att träna. Vännerna kring honom vittnar om en näst intill manisk stävan över att fysiskt bli stor. Han börjar också att tävla i motorsporten folkrace. I samband med första tävlingen i folkrace hamnar Kenny i ett våldsamt bråk som resulterar i fängelse, skyddstillsyn och samhällstjänst.

Kenny fortsätter sig hårda leverne med mycket sprit och droger och hans depressioner fortsätter att förfölja honom. Han går in och ut ur djupa depressioner och missbruket av droger och steroider förvärrar hans redan påtagliga humörsvängningar. I yngre år orsakade alkoholkonsumtion black outs för Kenny och i kombination med narkotika och steroider förvärrades detta. Alla runt omkring honom vet att han blandar sprit och Rohypnol. Vid rättegången som hölls mot honom efter att han dödat sin styvdotter Denise hävdar han att han inte minns något från den natten. Hans försvarsadvokat, som försvarat honom i rättsliga sammanhang tre gånger tidigare, kommer att hävda i rätten att sprit och drogmissbruk är bidragande orsak till mordet. Advokaten säger även till pressen att Kennys psykiska mående var orsaken till våldtäkterna och mordet samt att: ”inget bättre av att du petar i dig en massa sprit och anabola”. Försvarsadvokaten säger också att Kenny upprepade gånger har sökt hjälp för sitt psykiska mående men han har fått alldeles för lite hjälp:
– Han har försökt och han har velat ha hjälp men det är för sent som det ser ut nu.

Kenny har under sina 26 levnadsår hittills dragit på sig 19 domar och straff, och våldsdådet den 26 maj blir det 20e. Med andra ord är Kennys väl dokumenterad av samtliga samhällsinstanser. I hans digra register finns misshandel, grov misshandel, rattfylla, grov rattfylla, olovlig körning, besöksförbud, hot mot minderåriga och narkotikarelaterade brott. Han har också väl dokumenterad personlighetsstörning, empatistörning, psykisk störning, narcissism, borderline och antisocialt beteende. Därtill har han dokumenterad missbruk av alkohol, GHB, anabola sterorider, kokain, hasch, tillväxthormoner, Rohypnol och andra narkotikaklassade läkemedel. Kenny har flaggat samtliga av samhällets institutioner som utgör det skyddsnät som ska hålla Sveriges invånare säkra.

Klockan är 02.52 lördag morgon och det kommer ett in larm in via mobiltelefon:
– Hjälp, han dödar oss!
I samtalet till polisen säger Frida chockat: – Jag har blivit knivskuren. Jag tror min kompis är död. Det är blod i hela rummet, i sängen.
– Är du svårt skadad, frågar SOS Alarm.
– Det är svårt att andas. Jag blöder i hela magen, jag är naken, jag har bara jacka på mig.

En polispatrull skickas ut till området men de upptäcker ingenting ovanligt utanför angiven adress. Polisen har dock varit vid höghuset flera gånger förut efter att ha fått in larm om turbulens i, och kring huset. En granne säger att det på senare tid varit mycket liv och stök i trappen efter att det flyttat in nytt folk, Kenny, i huset. När polisen undersöker området kommer en skadad flicka fram till dem och berättar att hon har blivit våldtagen. Hon är knivhuggen i ryggen och buken och blod rinner ner från hennes hals. Frida. Hon har tagit sig 100 meter bort från huset och hållit till vid busshållsplatsen. Hon berättar vad som hänt och varnar polisen för att Kenny är dokumenterat våldsam. Polisen har så senast som för en månad sedan arresterat Kenny och har i sina register uppgifter om att Kenny vid det tillfället blev våldsam och oregerlig. Poliserna fick ta till pepparspray för att få bukt på honom. Eftersom porten är låst bankar polisen på dörren och med det väcker de både hunden i Kennys lägenhet och grannen inunder som tittar ut över balkongräcket. Grannen ser först häpen ut över synen av alla poliser som står utanför men springer snabbt ner för att släppa in dem. Med dragna vapen går polisen in i den lägenhet Frida pekar ut och möts av en fruktansvärd syn. Lägenheten ser ut som en scen ur från ett slakthus. Kenny hittas sovandes i parets säng, nersölad med blod med bara ett linne på sig. När polisen väcker honom uppträder han förvirrat och säger:
– Jag har slagits med vargar, jag tror jag har dödat en av dem.
Polisen antar att mannan framför dem har drabbats av en psykos och noterar att han är klart och tydligt kraftigt påverkad av alkohol. De behöver brotta ner Kenny på golvet för att få på honom hand- och fotfängsel. I rummet intill hittar poliserna Denise. Hennes kropp bär otaliga spår från Kennys attack, full av skärsår och hugg. Kevin ligger i sin säng bredvid och sover.
Kenny bärs skrikande ut av poliserna och gör kraftigt motstånd hela vägen in i baksätet i en polisbil, fortfarande endast iklädd linne, nersmetad i blod. Sociala myndigheter blir tillkallade och en stund efter att de anländer kommer de ut igen och en polis bär Kevin med sig i famnen. I famnen har den 6-årige pojken en mjukistiger. Frida förs bort med ambulans och opereras för skadorna Kenny orsakat henne. Även Kenny blir tagen till sjukhuset för att få ett sår sytt på sin hand som han själv tillfogat sig under natten. Man tar blodprov på Kenny som visar spår av alkohol, rohypnol, kokain, bensodiazepiner, anfetaminer, hasch, köns- och tillväxthormoner. Samtliga droger var för sig utlöser aggresivitet och i kombination förstärks detta yttersligare. Eftersom Kenny anses vara en fara för samhället och sig själv beslutar jourdomsolen i Stockholms tingsrätt att Kenny omgående ska häktas misstänkt för mord, försök till mord och grov våldtäkt mot barn. Häktningen sker på sannolika skäl, den starkaste misstankegraden och man beslutar även att Kenny ska genomgå en mindre sinnesundersökning.
Någon dag senare flyttas Kenny från häktet i Flemingsberg till avdelning 113 på rättspsykiatriska avdelningen i Huddinge eftersom han gått ner i en så pass djup depression att man är rädd att han ska ta sitt liv. Där låser man in honom i en cell med så kallad spion-spegel för att kunna han honom över ständig bevakning. Han medicineras kraftigt för att hindra honom från att skada sig själv. Trotts det hinner Kenny försöka hänga sig tre gånger innan rättsprocessen drar igång.

Sinnesundersökningen som Kenny genomgår visar att han inte lider av någon allvarlig psykisk störning vilket ger tingsrätten klartecken att han kan dömas till fängelsestraff. Med hänvisning till de unga offren hålls häktningsförhandlingarna i tingsrätten bakom stängda dörrar. Under rättegången hävdar åklagaren att Kennys strategi var att döda Denise för att kunna våldta 13-åriga Frida. Kennys advokat säger att det inte stämmer och yrkar på en mildare brottsrubricering. Kenny är dämpad under hela rättegången på grund av alla mediciner han har i kroppen, samt sin empatistörning, säger hans advokat. Inte ens när Kenny tittar på Denises mamma under rättegången visar han några känslor. Domen faller över Kenny och han blir dömd till livstids fängelse för att ha dödat sin styvdotter och våldtagit hennes bästa vän. Kennys advokats vädjar om tidsbestämt straff så att hans klient skulle kunna:
– se ett ljus i den långa tunneln mot återanpassning. Vädjan vinner inget gehör.

Trots att Kenny sitter i fängelse fortsätter domar och straff komma in mot honom än idag. Detta till trotts har han både tillgång till internet och telefon och ges både korta och längre permissioner.

Socialtjänsten i kommunen slår ifrån sig kritik att dådet skulle kunna ha förebyggas eller förutses. Socialchefen i Haninge bedyrar att det absolut inte gick att förutse att det skulle gå så här pass illa för barnen i Kennys närhet. Efter våldsdådet börja man i media belysa de brister som finns inom den svenska psykiatrin. Flera mord och våldsbrott tas upp där fokus ligger på hur människor med dubbeldiagnoser och missbruksproblem inte får den hjälp de förtjänar och behöver av psykiatrin och att detta ligger till grund för den uppåtkurva av brott som skett fram till år 2006. Rön och fakta som ringer bekant och än mer alarmerande idag. Man börjar också skriva om hur barn ska få föra sin egen talan i rättstvister. Denises föräldrar hade delad vårdnad om Denise, men när Kenny blev mammans pojkvän och dessutom flyttade in hos dem ville Denise inte bo kvar och sade flera gånger till både mamma, pappa, kamrater och lärare att hon ville flytta hem till sin pappa, något ingen hörsammade. 2006 var det rättspraxis att barn skulle få föra sin egen talan och det fanns ingen ådlersgräns i lagtext som sade från vilken ålder detta skulle börja gälla, men den allmäna praxis som vid den tiden utarbetats var att barn från cirka 12 års ålder skulle bli hörda i domstol och tas hänsyn till. Barn- och föräldrarpsykolog Malin Alfvén i Stockholm sade till Aftonbladet i maj 2006 att:
– Om barn säger detta måste vuxna i omgivningen reagera. Det kan vara en lärare, en skolsköterska, en idrottstränare eller en vän, men någon måste göra det. […] Vi måste arbeta för att människors förtroende för socialtjänsten ökar. I detta hänsyftar hon till att det kan vara svårt för utomstående att höra av sig till socialtjänsten och uppmärksamma dem på vilka problem som finns i en familj, även detta ringer sant idag, problem vi i Sverige fortfarande brottas med. Hon fortsätter:
– Om min Kalle kommer hem och säger att Lasse har problem hemma har jag en skyldighet att anmäla det till socialtjänsten. Men sedan är det en helt annan sak om jag gör det.

Hur kan vi ha ett samhälle som tar så lite ansvar för sina invånare?

Händelseförlopp 26 maj 2006
21.30 Grannar möter 26-åringen när han går ut med de tre barnen och hunden. De är på väg till en videoaffär cirka 300 meter från bostaden.
Strax före 22.00 Sällskapet kommer till den stängda videobutiken och återvänder hem.
Cirka 22.00 En granne ser sällskapet gå in i porten i huset. De skrattar och pratar.
Cirka 22.40 26-åringen tar med sig sin 12-åriga styvdotter och går till en granne och lånar videofilmer.
02.52 Larm kommer in till polisen om bråk i lägenhet och en misstänkt våldtäkt.
03.02 Första patrullen anländer. Övriga sex polisbilar ansluter inom några minuter.
Cirka 03.30 26-åringen förs naken och blodig in i en polisbil.
06.00 Polisens tekniker anländer.
08.30 26-åringen anhålls misstänkt för mord, mordförsök och grov våldtäkt.
Källa: Aftonbladet

FAKTA: Anabola och alkohol
Anabola steroider är medicin som hjälper kroppen att läka efter en operation. Genom att likna ämnen som finns i kroppen kan anabola steroider lura kroppen att producera mer muskelmassa. Dopingen påverkar personligheten.
Många som använder anabola steroider kan få plötsliga vredesutbrott. Tillsammans med alkohol kan man bli än mer aggressiv. Vissa blir så aggressiva så de inte vet vad de gör.
Källa: Expressen

Ett antal av tidigare domar mot Kenny
– 1998-01-03 – Skadegörelse – får strafföreläggande
– 1999-04-21 – misshandel, olaga hot samt skadegörelse. Kenny slår till en kvinnlig barndomskamrat över ögat och hotar sin dåvarande flickvän till livet, som vid tillfället var gravid, samt sparka sönder en ytterdörr till sin systers och hennes sambos lägenhet.
– 2000-03-09 – misshandel, döms till två månaders fängelse
– 2000-03-17 – olaga hot. Kenny hotar att döda sin dåvarande flickvän, deras gemensamma son, sin flickväns dotter samt en bekant som också befann sig i lägenheten, för att därefter ta sitt eget liv. Han döms till tre månaders fängelse. Han ålades även ett besöksförbud mot sin dåvarande flickvän.
– 2001-02-26 – narkotikabrott. Döms till en månads fängelse.
– 2001-06-11 – Olovlig körning. Döms till dagsböter.
– 2002-01-17 – grov misshandel, gisshandel, olovlig körning, grovt rattfylleri. Kenny och vänner misshandlar fyra människor utan orsak. Vännerna misshandlar en kvinna i en busskur för att sedan slå ner en man till marken varefter sparkar honom i ansiktet. Kenny döms till två års fängelse.
– 2004-01-27 – olovlig körning. Döms till dagsböter.
– 2004-06-30 – olovlig körning, grovt rattfylleri, narkotikabrott. Döms till samhällstjänst.
– 2005-06-22 – grovt rattfylleri, olovlig körning, döms till skyddstillsyn och samhällstjänst.
– 2006-10-25 – misshandel, hot mot tjänsteman, våldsamt motstånd, ett fall som togs upp samtidigt som rättegången angående mordet på Denise. Kenny tror att en man tagit hans jacka och slår sönder näsbenet på honom. En stund senare när mannen sitter på en bänk och får hjälp med sin sönderslagna näsa springer Kenny fram till honom och sparkar och slår mannen i huvudet. Ordningsmän griper Kenny och han gör kraftigt motstånd och uttalar flera grova hot.
– 2006-10-25 – mord, försök till mord, grov våldtäkt mot barn, dopningsbrott. Kenny döms till livstids fängelse.

Bästa kompisens brev till den mördade tolvåringen:
Hej då min älskade!
För mig kommer du alltid att finnas kvar.
Du och jag det är så det ska vara.
Bästisar för alltid.
Allt vi har gjort tillsammans kommer alltid att finnas kvar.
Du är den underbaraste på jorden.
Kommer ihåg samma kväll det hemska hände.
Du och jag gifte oss och sa att det alltid skulle vara vi två.
Du var verkligen mitt allt och mitt liv.
1 000 pussar och varma kramar din bästis.
Glömmer inte dina ord om mig.
Vi ses.

Sexåringens brev till den mördade tolvåringen:
Vi glömmer dig aldrig!
Du var min halvsyster, men jag älskar dig som en helsyster.
Jag älskar dig jätte jättemycket.
Polisen gav mig din gosetiger och jag har kramat honom hela natten.
Jag ska ta hand om honom.
Jag älskar dig.
Din bror

Läs mer/källor:
► 8 sidor – 12-åring mördades av sin styvfar
► Aftonbladet – Mördad av sin styvfar
► Aftonbladet – ”- Du lever i mitt hjärta”
► Aftonbladet – ”- Grabbarna i fängelset väntar på dig”
► Aftonbladet – Trettonåring mördad av våldtäktsman
► Aftonbladet – 26-åringen: Jag minns ingenting
► Aftonbladet – 26-åringen häktad för mord på styvdottern
► Aftonbladet – Vittne såg gripandet: Mannen var blodig och skrek
► Aftonbladet – Hon ville flytta hem till pappa
► Aftonbladet – Straffad – 20 gånger
► Aftonbladet – Han var full med droger
► Aftonbladet – Åklagaren: Styvpappan dödade 12-åringen för att kunna våldta kamraten
► Aftonbladet – Styvpappans advokat: Det var misshandel
► Aftonbladet – Mördade för att våldta kompisen
► DN – 13-åring mördad av våldtäktsman
► DN – 26-åringen häktad i dag
► DN – Styvpappan begärs häktad
► DN – Familjedrama bakom flickmord
► DN – ”Alla gillade henne, det är faktiskt sant”
► DN – ”Familjetragedin i Haninge omöjlig att förutse”
► DN – Kvällstidningar kritiseras efter Tungelstadådet
► DN – Förlängd förundersökning i Tungelstamålet
► DN – Rättspsykiatrisk undersökning för styvpappan
► DN – Livstid för mord på styvdotter
► Drug News – Barnets mördare var påverkad
► Drug News – Budgetpropp: satsning på psykiatri och missbruksvård
► Drug News – “Böter om psykiskt sjuka missbrukare ej får vård“
► Drug News – Steroider, falska ideal och våld
► Drug News – Mer resurser krävs till psykvården
► Drugsmart – Vad är GHB?
► Expressen – Mjuk pappa – och mördare
► Expressen – 26-åringens advokat: ”Han har inga minnesbilder alls”
► Expressen – Misstänkte mördaren: ”Jag minns ingenting”
► Expressen – Livstids fängelse för mord och våldtäkt
► Expressen – Vänner: Han dopade sig
► Expressen – 6-åring såg styvsystern huggas ihjäl
► Expressen – 13-åringens SOS-larm: ”Hjälp, han dödar oss”
► Expressen – De var bästisar sedan dagis
► Expressen – Här tar de farväl av sin kompis
► Expressen – ”Min bästis mördades”
► Expressen – Sexåringens sista hälsning till systern: Jag älskar dig
► Expressen – Nu skyddas han till livet
► Flickan: Jag tror min kompis är död
► Man som mördade styvdotter inte störd
► Handens tingsrätt, dom 2005-06-22 B894-05

► Handens tingsrätt, don 2006-10-25 B 1332-06
► Norrtälje tingsrätt, dom 2010-09-03 B 44910
► Svenska Dagbladet – Styvfar misstänks för mord på 12-årig dotter
► Svenska Dagbladet – Styvpappan var påverkad av steroider
► Svenska Dagbladet – 13-åring berättar om mordnatten i Västerhaninge
► Sveriges Radio – 26-åring mördade sin styvdotter
► Svt Nyheter – Livstid för mord på styvdottern