Eddie, 7 månader

Den 9 december 2015 föds en liten pojke som får namnet Eddie. Han föds frisk och får efter några dagar lämna BB i Skövde tillsammans med sin mamma och pappa. Men efter en kort tid i hemmet skadas Eddie. Han börjar att blöda ifrån sin läpp och hans pappa förklarar händelsen med att Eddie ramlat med huvudet och att han slagit sig mot en utav pappans skjortknappar och på så sätt spräckt sin läpp.


Framåt våren inträffar en större olycka, under ett blöjbyte bryter Eddie plötsligt lårbenet och pappan hävdar att det är en olycka. På akutmottagningen larmar läkaren socialtjänsten i Götene med oro för att Eddie misstänks bli misshandlad hemma. Efter orosanmälan gör socialtjänsten en polisanmälan och en förundersökning inleddes. Parallellt startade socialtjänsten en utredning och under utredningstiden beslutar socialtänsten att pappan inte får vara ensam med Eddie. Under utredningen bedömmer ännu en läkare att Eddies lårbensskada har orsakats av våld. Två socialsekreterare besöker familjen på sjukhuset. I förhör vittnar de båda att de efter första mötet var överens om att det absolut inte kunde vara någon form av misshandel – trots den ena läkarens larm och den andra läkarens ytteligare bedömning av skadan. En av socialsekriterarna säger att mamman och pappan svarade på minsta signal från barnet. De svarade på frågor på ett “normalt, bra” sätt. Det var “inga konstigheter” med någon av dem.

Flera läkare vittnar efter hand om att lårbensbrottet uppkommit genom våld men trots det kan åklagaren inte utesluta att skadan uppkommit genom en olycka så förundersökningen lägs ned och samtidigt väljer socialtjänsten att avsluta sin säkerhetsplanering. Pappan får åter igen vara ensam med Eddie.

Sju veckor senare befinner sig Eddis mamma på sin arbetsplats när hon tar emot ett samtal ifrån pappan, Eddie har slutat att andas och han förs direkt till Drottnings Silvias barn- och ungdomssjukhus där han förklaras hjärndöd. Den 11 juli 2016, stängs respiratorn av och Eddie dödförklaras endast sju månader och två dagar gammal. Dödsorsaken slås fast av rätsläkare och Eddie dog till följd av kraftigt våld mot huvudet. Eddies pappa döms mot sitt nekande till sju års fängelse för vållande till annans död och grov misshandel.

Efter Eddies död vill chefen på socialtjänsten i Götene inte kommentera utredningen men uppger att man inte gjort någon Lex-Sarah anmälan till IVO. Att ingen anmälan skett hänvisar Eva Thimfors som är socialchef i Götene kommun beror på att Eddie dödades under sommaren och då o hade det kunnat varit vikatier inne, men hon vet faktiskt inte.

Till minne av Eddie 9 december 2015 – 11 juli 2016
Sov i ro lilla ängel


Skrivet av: Alexandra Toth – Brinn för Barnen
#barnensverigesvek