Milton 8 år och Kim 4 år

Pappan i Lycksele som oktober i år försökte mörda sina barn 4 och 8 år med kofot och kniv är nu åtalad för mordförsök. Pappan gick till attack mot sina två små söner och sin egen mamma 77 år med bland annat en kofot.
Nu åtalas den 50-åriga mannen i Lycksele för försök till mord.
– Mannen har utnyttjat barnens skyddslösa ställning, säger kammaråklagare Andreas Nyberg i ett pressmeddelande.

Nu åtalas han för mordförsök. Enligt åtalet försökte han döda sina barn och sin mamma genom att utsätta dem för trubbigt våld, bland annat med en kofot.
– Enligt min uppfattning finns flera försvårande moment i gärningen, bland annat eftersom mannen utnyttjat barnens skyddslösa ställning och även utnyttjat deras svårigheter att värja sig. Han har också avsett att brottet skulle få allvarligare följder än det faktiskt fått, säger kammaråklagare Andreas Nyberg i ett pressmeddelande.


Skrivet av: Jessica Ivarsson, ordförande Brinn för barnen

DETTA HAR HÄNT
Den 18 oktober, i ett litet samhälle som heter Blåvikssjön i Lycksele kommun, inleder polisen en insats tidigt på måndagsmorgon efter ett larmsamtal till SOS:

RLC: Vad kan jag hjälpa dig med?
Inringaren: Vi har problem här upp i xx (ortens namn, reds. anmärkning), om du vet du vart det är?
RLC: Jo nog kan jag hitta det, vad är det för problem?
Inringaren: Vi har en som blivit galen, han springer med en yxa och ska ha ihjäl folk.

Det är en granne som har slagit larm vid 07.36 och vid 10-tiden går polisen ut med information om att de inlett en utredning. Initialt har 112 fått rätt adress men ger polis och ambulans fel information vilket gör att de kör fel håll i cirka 15 minuter innan de ändrar kurs och blir 30 minuter försenade till adressen. Ambulans kommer fram först, därefter polis.

Ett grovt våldsbrott har skett och en person har gripits. Man finner en skadad pojke som sprungit från brottsplatsen hos en granne och på brottsplatsen finns två skadade personer, ett barn och en kvinna. De är så pass allvarligt skadade att de skickas till Norrlands universitetssjukhus i Umeå. Snart därefter går polisen ut med information om att den gripna personen är en man i 50-årsåldern som nu är misstänkt för tre fall av försök till mord. Vid 12-tiden inleds ett förhör med honom i Umeå. Mannen anhölls senare av åklagare på sannolika skäl misstänkt för försök till mord.

Det är sammanlagt tre skakade personer som vårdas för allvarliga skador. Det yngsta barnet och kvinnan hålls nersövda. De ska ha en relation till varandra.

Den 19 oktober, dagen efter dådet, erkänner mannen att han har tillfogat personerna deras skador men han nekar till brott.

Den 20 häktas mannen misstänkt för försökt till mord i samtliga tre fall.

Tisdagen den 26 oktober meddelar åklagaren att polisens barnförhörsledare ska höra det äldsta barnet under veckan och att polisen även ämnar förhöra kvinnan under veckan.

Torsdagen den 18 november blev den rättspsykiatriska undersökningen gjord på mannen klar. Med undersökningen kommer man fram till att mannen har en allvarlig psykisk störning och att han därför ska lämnas över till rättspsykiatrisk vård om han döms.

Torsdag den 9 december väcks åtal mot mannen. Mannen åtalas för mordförsök på sin egna mamma och sina två barn. Han åtalas även för grovt olaga hot mot en granne, den granne som ska ha hjälp åttaåringen att larma SOS.

OBS! DETALJERAT HÄNDELSEFÖRLOPP MED INGÅENDE DETALJER I DETTA AVSNITT

Äldsta sonen:
– Det är en sjukdom som sitter kvar [om pappans sjukdom], som min, jag har ADHD den går inte att ta bort.

– För den hära sjukdomen är mycket starkare än ADHD. Man kan också säga, eller jag brukar säga att det här är vuxen-ADHD.

– Men det är väl bara han är också ganska smart för för XX i min klass han är också
ganska knäpp så för han så är säkert pappa jättesmart men för mig så är han som en, då har han en istället för hjärna så har han en sten typ.


Det är tidig morgon i ett hus i Lycksele och pappa i huset hör röster som uppmanar honom att ta livet av sina barn och sin mamma. För att få tyst på rösterna gör han som de säger och hämtar en kofot från garaget och en kniv från en låda i köket. I matrummet finns hans äldre son, 8 år, sittandes i en soffa och pappans mamma, 77 år, står utanför ytterdörren som är öppen. Han går fram till dem och utdelar slag mot båda med yxan, pojken får ett slag riktat mot huvudet. Pojken sitter kvar i soffan och försöker säga till sin pappa att inte slå mera men kan inte få ut orden. Farmodern ropar flera gånger att pappan ska sluta. När pappan börjar gå mot trappan upp till övervåningen kommer pojken ihåg mammas ord, att när pappa blir sjuk måste du springa och hämta hjälp. Pojken som inser att pappa är påväg att gå upp till hans lillebror, räknar pappans steg i trappan och fattar sedan mod och springer mot ytterdörren. Pappan ropar efter honom men pojken fortsätter springa och lyckas fly ut ur huset och enligt flera vittnesmål har han setts springa längst vägen med blod rinnande från huvudet. Pappan går då vidare upp till den yngste sonens rum, drar ner den sovande pojken på golvet från sängen han ligger i och börjar slå med kofoten. Pojken är 4 år gammal.

Samtidigt springer storebror några hus bort dit pappans kusin bor, pojkens farbror. Kusinen kör upp till huset där våldet pågår och möts där av pappan som håller i en yxa och ropar till kusinen:
– Jag ska slå ihjäl dig din jävel!

Kusinen säger att han direkt ser i pappans ögon att han inte är sig själv och kör direkt därifrån för att larma 112. Under tiden utdelar pappan 7 slag med kofoten mot den lille pojkens huvud för att sedan även sticka honom i halsen med en kniv. Pojken försöker avvärja sig attacken och har flera avvärjningsskador på händerna som blir svullna och några fingrar blir felställda. Pappan lämnar kvar kniven i halsen på pojken och när han tror att pojken är död går han till angränsande hall, där han en stund senare övermannas och grips av polisen.

I huset finner polisen 4-åringen framstupa i en blodpöl på golvet i sitt sovrum med synliga skallskador. I sovrummet finner man också två knivar och en kofot på golvet. När man bandagerat in pojken ser man att han har avvärjningsskador på händer och armar. Pojken förs med ambulanshelikopter till Norrlands universitetssjukhus. På sjukhuset efter en skiktröntgen av pojken ser man omfattande skallbensskada, hans skallben är fullständigt krossat. Han har flera intryckta skalltaksfragment, utlöpande sprickor, flertalet krossblödningar, vävnadssvullnader samt luft på skalltakets insida till följd av en öppen fraktur på skallen. På händerna har pojken bland annat ett skadat långfinger, ett hopsytt sår på ett fingerben, och även en misstänkt fingerfraktur med en lyft nagel. På halsen har pojken ett skärsår.

Den äldre pojken får vård direkt på plats och ambulanssjukvårdare noterar att han är blek i ansiktet och blå om läpparna. Pojken är responsiv och uppger att han har ont i huvudet och har blod över hela ansiktet. På sjukhuset konstaterar man att såret efter kofoten är 7 centimeter långt. Eftersom pojkens mamma – som blivit kontaktad – inte hunnit till sjukhuset ännu vill pojken väldigt gärna att sjuksköterskan som åkt med honom i ambulansen ska stanna hos honom.

Polisen träffar på farmodern sittandes på köksgolvet med ett jack i sin mössa. Blod rinner ner för hennes ansikte och ner för hennes hals. Hon kan varken rapportera för vad som skett eller vad hon heter varpå hon fördes till akutmottagningen i Lycksele med ambulanshelikopter. Vid ett senare tillfälle berättar hon att pappan ringt upp henne under den aktuella morgonen och berättat om röster han hörde som uppmanade honom att ta sina barns liv. När farmodern lite senare kom till huset slog han henne två gånger i huvudet med en kofot som bland annat resulterar i två blödningar under den hårda hjärnhinnan, en blödning vid pannloben, skallfrakturer i pann- och tinningben, fraktur i ena ögonhålans tak och ett flertal andra skador i hals och skallen. Efter en veckas nedsövning väckte läkarna upp henne och då kunde hon fortfarande inte redogöra för vilket datum eller plats hon befann sig på.

I efterhand har den 8-årige pojken berättat att pappan drabbats av, vad han kallat för ”den där sjukdomen” och att det var därför pojken sprang efter hjälp den morgonen pappan gick till attack mot sin familj. Han ska även ha sagt att ”pappa brukar bli jätteknäpp när han får den där sjukdomen”. Kusinen berättar att pappan haft psykiska problem en tid och att hans gevär blivit omhändertagna under hösten. Pappan pratade jämt om älgjakt, att det var hans sätt att hantera stressen han hade från sina psykiska besvär, och att få gevären omhändertagna tror kusin kan ha bidragit till att det kokade över för pappan. Efter att gevären omhändertogs överklagade pappan beslutet men två veckor innan attacken fick pappan avslag av förvaltningsrätten eftersom de ansåg honom olämplig att inneha vapen med hänvisning till hans sjukdom. Pappan ska även ha sagt till kusinen att han inte kan dricka alkohol med mat när han tar medicin.

Pojkarnas föräldrar har sedan några år tillbaka delat på sig, tagit ut skilsmässa, och pappan har hand om pojkarna över helgerna, och kusinen säger att pappan var bra på att aktivera sig och pojkarna med aktiviteter. Grannen, farmors syster som bor strax intill, fick ofta besök av pappan och berättar att han betedde sig underligt redan två dagar innan händelsen och hon undrade för sig själv om han slutat att ta sin medicin. Hon berättar att pappan vid besöken gärna pratar om livet, hur jobbigt han haft det efter skilsmässan, om hur han tog skilsmässan som ett nederlag.

En man som säger sig inte vara vän till pappan, men ”kompis med” pappans sjukdom, har hjälp pappan med sin psykiska ohälsa när pappan haft vad han kallar ”sina perioder”. Vid vissa tillfällen han mannen övertalat pappan att söka vård. Mannen berättar också att pappan i flera omgångar har ”gått in i väggen” men att pappan vid tillfället för mordförsöken på sin familj inte varit sjukskriven. Vid ett tillfälle under hösten har pappans mamma kört pappan till akuten i Lycksele, där han senare fått transport till Skellefteå. Mannen säger att pappan i vanliga fall är en lugn man men beskriver pappans perioder och då är pappan som ”speedad”, han ”går inte att bromsa”. Pappan är fruktansvärt effektiv när det gäller arbetet och kroppen orkar inte med tror mannen. Mannen säger att pappan gått in i väggen för cirka 6-8 år sedan och den sommaren blev pappan sjukskriven i cirka en månad. Efter den sommaren har han gått in i väggen 2-3 gånger till.

3-4 år innan den aktuella händelsen beskriver mannen att pappa fick en ”super-krasch” och denna gången var polisen tvungna att hämta honom och föra honom till sjukhuset där han blev inlagd i flera veckor. Under den perioden funderade pappan på att ta sitt liv. ”Superkraschen” resulterade i tre månaders sjukskrivning och mannen berättar att det tog hårt på pappan som levde för sitt arbete. Vid pappans olika krasch-tillfällen har mannen upplevt pappan som svamlig, väldigt ”på” och pratar osammanhängande.

En man som säger att han inte är vän med pappan men har pratat mycket med pappan om hans pappans sjukdom berättar att pappan har diagnostiserats med ADHD och bipolär sjukdom, men att pappan inte tycker om medicinen för han upplever sig må dåligt av den. Pappan har sagt att han på medicin inte kan känna varken glädje eller sorg, och upplever sina känslor som ett ”rakt sträck”. Under perioder ska pappan ha tagit medicinerna Litium, Lamotrigin och Lercapin. Så sent som under våren har pappan gått in i en period av dåligt mående men varken pappan eller vården har insett hur allvarligt hans mående var. Mannen och vänner kring pappan upplevde honom som svamlig vilket var ett tecken på hur dåligt han mådde.

Fredagen innan mordförsöken upplevdes pappan som svamlig, ”på” och osammanhängande men på söndagen när mannen hörde av pappan verkade han ha ”skärpt” sig. Pappan ska även ha nämnt på arbetet under veckan som ledde fram till helgen att pojkarna hade varit jobbiga under en morgon. Den äldre sonen ska ha fått diagnosen ADHD och hade under våren stundtals varit aggressiv och bland annat hotat en lärare i skolan med en yxa.

En annan man på pappans arbete som inte säger sig vara vän med pappan men vid tillfällen pratat om skilsmässa med pappan då även han var skild. Pappan var bland annat stressad över en bit skog han ägde och mannen tipsade pappan om att försöka få exet att skriva över skogen på barnen.

Pojkarnas mamma träffade pappan på 90-talet och i början av år 2000 fick de barn tillsammans. Två år därefter fick de ett barn till och här upplever mamman att pappan får sin första svacka under tiden på BB. Pappan blev ofta trött och ville inte hjälpa till med barnen och blev med åren allt mindre intresserad av att ta hand om barnen och åkte för att hjälpa vänner istället enligt mamman. Pappan lade all tid på sig själv och mamman upplevde honom som väldigt egoistisk. När den äldre av sönerna föddes år 2013 förstod mamman att hon skulle få ta hand om barnet helt själv. Pappan arbetade med och mer intensivt och brände ut sig och med det blev han låg. Under 2013 blev pappan affekt och labil och det kunde svänga från 0 till 100 i humöret. Han kunde inte styra sin ångest och det gick ut över andra i form av ilska. Pappan anknöt aldrig till sin son naturligt och efter att ha fått psykologhjälp på barnmottagningen som hjälpte pappan i processen blev förhållandet mycket bättre, pappa och son emellan. Då var sonen 4-5 år gammal.

2013 var ett kaotiskt år för familjen och mamman berättar att hon gjorde sitt bästa för att hålla barnen skadefria. Med skadefria menade mamman den verbala misshandeln pappan ställde familjen under när han drabbats av affekt. Han utövade psykisk misshandel på sina barn och kallade bland annat den äldre sonen för idiot och att familjen fick tassa runt pappan för att hålla honom lugn. Pappan hade många omgångar av humörsvängingningar och mamman försökte att lämna honom flera gånger. Pappan brukade då säga till barnen att: mamma vill inte var med oss längre. Den verbala misshandeln riktade sig nästan helt till de två pojkarna men de två äldre döttrarna var det sällan han vände sig emot. Det skulle dröja fram till 2018 innan mamman klarade av att lämna pappan under tiden han spenderade tre veckor på psyket.

Mamman säger att pappan aldrig slagit någon innan en händelse sommaren 2021. Han ska tidigare tagit hårt i barnen och några gånger nypt den äldre sonen i nacken när paret bodde tillsammans. Första sjukdomstillfället mamman minns är under hösten 2018 då pappan blev sjuk över en helg och fick akut köra in honom till akuten för att skydda barnen då pappan blivit våldsam, inte hade vetat vem han var och fick en hög sexdrift. Pappan var så pass våldsam på akuten att han tillslut tvångsomhändertogs med fotfängsel och skickades till psyket i Skellefteå där han fick psykiatrisk tvångsvård. Det var under denna vistelse som han fick diagnosen Bipolär. När barnen har varit hos sin pappa under helger har döttrarna ofta berättat att pappan verbalt varit hård mot pojkarna och mamman har skrivit ner tillfällena inför eventuella domstolsförhandlingar gällande vårdnad. Detta till trots tyckte pojkarna mycket om sin pappa som efter skilsmässan ägnat mycket mer tid åt dem. Ibland skriver den äldre sonen SMS till mamman och berättar att pappa är knäpp och vill bli hämtad men att det oftast varit för att pappa och son bara varit oense.

Under och efter denna händelse fick mamman som hon säger distans och började arbeta sig ur sitt medberoende till pappan och började ifrågasätta hans handlingar. Det var som om han inte kunde förstå vad och hur han gjort fel. Mamman vägrade efter det att släppa in pappan i huset och hämtning och lämning av barnen skedde nu i hallen.

I juli 2019 går skilsmässan igenom och mamman oroar sig mer och mer för hur barnen har det hos sin pappa. Det är barnens vård som hon oroar sig för då de kommer hem smutsiga och den äldre sonen har haft blåmärken i nacken där han säger att pappan nypt honom. Paret har gått på öppenvårdsbehandling i Lycksele för att få till deras delade föräldraskap, speciellt eftersom den äldre sonen behöver stabilitet. Behandlingen har gjort att pappan bättrat sig med barnens hygien och barnens skola.

Socialtjänsten
Mamman har efter skilsmässan barnen huvuddelen av tiden medan pappan har en pojke under en helg, den andre pojken nästkommande helg, för att helgen därefter ha båda två. Orsaken till att pappan inte har pojkarna mer är att han inte mäktar ha de mer på grund av sina diagnoser. Under sommaren 2021 upprättar mamman en anmälan med polisen angående pappan i anslutning till att lämna av pojkarna över helgen då hon misstänker att inte allt står rätt till med pappan. Mamman upplevde att pappan var i obalans och pappan sade sig vara orolig. Hans tonläge var annorlunda vilket brukade innebära att han var på väg att bli deppig och ostabil. Till socialtjänsten säger mamman efter sommarens händelse att hon inte är orolig att pappan ska slå barnen men att han har stora problem att hantera ilska. Hon säger också till socialtjänsten att hon är orolig då pappan kan vara vårdslös i sitt beteende och att pojkarna inte alltid har bilbälte på sig i pappas bil, och att pappan kör fort. Mamman upplever också att pappan har svårt att finna sig i att hon bestämmer över schematider då barnen ska få umgås med honom. Under en längre tid har pappan sagt att ”detta kommer att bli annorlunda” vilket har skrämt mamman som frågat vad han menar, varpå pappan sagt ”inget”. Den äldre dottern har under den sista tiden själv tagit på sig ansvaret för hur pappan mår, och varit orolig för att pappan skulle göra sig själv illa, något hon inte berättade för någon. När pappan varit nere har han ofta hävdat att yngsta sonen inte är hans. Mamman säger att röster har pratat med honom till och från sedan 2018 och att hon tror att pappans mamma varit rädd för sin son under senare tid. Mamman har bland annat bett farmor att ha lite extra koll på barnen när de är hos sin pappa. Mammans nya förhållande ska även ha påverkat pappans mående.

I socialtjänstens register finns familjen bland annat med efter den inkomna sommaranmälan med oro för situationen kring pappan och frågetecken kring våld. Alla anmälningar, enligt bekant 4-5 stycken, har i första hand rört den äldre sonen som har diagnos ADHD samt trotssyndrom. Pojken har stundtals hamnat i kraftiga affektutbrott och har en noteras låg impulskontroll och låg grad av konsekvenstänk. Pojken kräver ständig tillsyn och familjen har kontakt med BUP – barn och ungdomspsykiatrin. Det är inget som har framkommit som ger socialtjänsten anledning att tro att pojken ska ha utsatts för våld av någon av föräldrarna men man har haft kännedom om pappans problembild. Socialtjänsten har noterat att barnen huvudsakligen bor hos mamman och att pappan har ganska lite tid med barnen då han inte klarar av att ha dem längre tider på grund av sin bipolära diagnos.

Efter 2020 har socialtjänsten bytt datorsystem och anmälan från skolan i september 2020 finns endast i pappersarkiv och syns inte i socialtjänstens datasystem. Händelsen 2020 resulterade i att pojken fick stöd i form av en kontaktperson och under utredningstiden började pappan uppvisa psykotiska symptom och aggressivitet, blev upphämtad av polisen och tvångsinlagd vid psykiatrin då han befann sig ett maniskt tillstånd. Chefsöverläkarens bedömning av pappan var att han uppfattades som förvirrad och hade ”total avsaknad av sjukdomsinsikt”. Även denna information gick inte att tillgå för socialtjänsten.

Sista kontakten med socialtjänsten kom från polisen. En anmälan kommit in till dem angående in konflikt mellan föräldrarna i samband med överlämning av barnen. Barnen ska ha varit med när det hände men mormor förde bort dem så att de inte skulle behöva vittna till hela incidenten.

Pappan
När pappan förhörs av polisen medger han att han förstår att han är misstänkt för försök till mord, och att målsägarna är hans två söner samt hans mamma. Han nekar dock till brott. Han säger även att han utdelade två slag med kofot mot sin mamma, ett slag mot den äldre sonen och flera mot den yngsta sonen. På frågan varför svarar pappan:
– Jag hörde röster i huvudet, att jag skulle bli ledare, att jag skulle bli magister.

Pappan berättar att han på morgonen först gått ut till garaget och hämtat yxan för han vill grilla med grabbarna. När pappan blir ombedd att berätta om yxan säger han:
– Jag hämtade yxan först. Det känns som man är knäppjävel som slår ihjäl sina barn, men det
är inte mina barn.
Vems är barnen?
– Det är [mammas namn] som älskat med en annan man.
Vad är anledningen till varför du slår barnen?
– För jag har inga barn, så illa är det.
Pappan berättar att han inte sovit mycket under natten som ledde upp till dagen då tankarna hade trillar på hela tiden. Han säger att han blivit mobbad som liten och att han ringt sin mamma eftersom han blivit lurad på sitt liv. I stunden ville pappan ta livet av sina söner och sin mamma för att få tyst på rösterna. Efter att han slagit den yngste pojken med kofoten flera gånger och stuckit honom i halsen med kniv tror pappan att sonen är död, och rösterna tystnar. Därefter berättar han att när rösterna tystnat lämnar han kofoten bredvid barnet och kniven i hans hals, går ut i hallen och väntar.

09/12- 2021

Vid polisförhör med pappan i Lycksele kommun har han berättat om att han hör röster. Rösterna har bland annat sagt till honom att han måste döda sina barn och sin mamma för att kunna bli ledare, en magister, och för att få tyst på rösterna. När pappan ombetts att berätta om vad som hände har han sagt att:
– Jag är sjuk i huvudet, jag är vänsterhänt.***

SVT Nyheter – Nu inleds rättegången efter våldsdådet i Lycksele. Under måndagen den 20 december 2021 startade rättegången vid Lycksele tingsrätt mot pappan som står åtalad för mordförsök på sin mor och sina två barn. Pappan som är i 50-årsåldern står åtalad för tre fall av försök till mord, brott han begick den 18 oktober i år. Han står även åtalad för grovt olaga hot mot en granne – sin bror – densamme som larmade om våldsdådet.

Rättegången planeras att hållas måndag och tisdag. Under måndagen hölls sakframställningar och barnens vittnesförhör spelades upp för kammaren. På tisdagen kommer vittnesförhör att hållas. Pappan nekar till samtliga brott och bestrider dessutom de skadestånd som målsägande har krävt.
Läs hela artikeln här:
► Svt Nyheter – Nu inleds rättegången efter våldsdådet i Lycksele

21/12- 2021 – RÄTTEGÅNGEN

Sveriges Radio – Pappan förnekar brott efter våldsdådet i Lyckselebyn. ”Mannens advokat Christian Shumkov menar att mannen inte hade något uppsåt när han begick sina gärningar.”
Läs hela artikeln här:
► Sveriges Radio – Pappan förnekar brott efter våldsdådet i Lyckselebyn


21/12- 2021 – RÄTTEGÅNGEN

VK – Åklagare vill se livstid för Lyckselepappan: ”En rättspsykiatrisk undersökning har visat att mannen vid tidpunkten led av en allvarlig psykisk störning, men åklagaren hävdar att mannen förstått vad han gjort och att han hade uppsåt att döda. I sin plädering argumenterade åklagaren även för att mannen visste om sin störning och hade medicinerat för den, men att han slutat att ta läkemedlen dagarna innan attacken, rapporterar SVT Nyheter Västerbotten.”
Läs hela artikeln här:
► VK – Åklagare vill se livstid för Lyckselepappan


29/12- 2021 – RÄTTEGÅNGEN

Pappan i Lycksele kommer endast att dömas för mordförsök i ett fall av tre vilket kommer att påverka skadestånden till de drabbade. Rubriceringsändringen innebär att 8-åringen Milton kommer att få 100 000 kronor mindre i skadestånd än vad man i utgångsläget begärt.

Inför rättegången hade åklagaren yrkat på att pappan skulle fällas för tre fall av mordförsök och livstids fängelse men tingsrätten valde istället att döma pappan för ett försök till mord, ett fall av synnerligen grov misshandel och slutligen även ett fall av grov misshandel. Rättsexperten har tagit del av domslutet och anser att domen är väl avväg och skriven men menar samtidigt att det finns utrymme för en annan bedömning, något som barnens målsägandebiträde tänker ta under övervägande för eventuellt överklagande. Farmoderns målsägarbiträde har låtit veta att hon inte önskar överklaga domen rörande hennes del i fallet.

”Men tingsrätten väljer att ändra rubriceringen till att bara brottet mot det yngsta av barnen kan anses som försök till mord.
– Angreppssättet visar att mannen haft uppsåt att döda den fyraårige sonen. Våldet mot de övriga har varit mycket allvarligt, men det är inte visat att mannen haft uppsåt att döda. I dessa fall döms han i stället för synnerligen grov misshandel respektive grov misshandel, säger tf. lagmannen Elin Carbell Brunner i ett pressmeddelande.”*

”En rättspsykiatrisk undersökning har visat att mannen led av en allvarlig psykisk störning vid attacken och har behov av vård.
– Tingsrätten har bedömt att mannens beslut att avsluta medicineringen berodde på hans psykiska sjukdom. Hans psykotiska tillstånd vid gärningen kan därför inte anses självförvållat och det föreligger därför inte synnerliga skäl för fängelse. I stället blir straffet rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning, säger Elin Carbell Brunner.”**

4-årige Kims skador bedömdes så pass omfattande att rubriceringen föll under försök till mord. Skadestånd kommer att betalas ut till honom och han får 206 537 kronor, 8-åringen får 173 250 kronor, farmodern får 100 000 kronor och mamman till barnen får 66 112 kronor. Pappans dom blev rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Läs hela artikeln här:
► SVT Nyheter – Rubriceringen ändras i Lyckseledådet – åttaåringen får 100 000 mindre i skadestånd
► SVT Nyheter – Pappan döms till rättspsykiatrisk vård för våldsdådet i Lycksele*

25/2 – 2022 HOVRÄTTEN

Hovrätten ändrar tingsrättens dom i Lyckseledådet – pappan döms för försök till ett mord. Rubriceringen ändras av hovrätten och domen därefter. Nu döms pappan i Lycksele för endast ett försök till mord. Hovrätten skriver att man inte bedömer att pappan haft uppsåt att döda sin åttaåriga son och därför skrivs rubriceringen om. Hovrätten har inte omprövat gärningarna pappan begått mot fyraåringen eller sin egna mamma eftersom det endast var åttaåringens företrädare som överklagat tingsrättens dom i målet. Skadeståndet höjs nu från 90 000 till 173 259 kronor pappan ska betala till sin åttaåring. Beslutet om tvångsvård kvarstår efter den nya domen eftersom man fortfarande anser att pappan haft en allvarlig psykisk störning vid dådet.

Läs mer här:
► SVT Nyheter – Hovrätten ändrar tingrättens dom i Lyckseledådet – pappan döms för försök till mord

Läs mer här:
► Aftonbladet – Pappa åtalas för mordförsök på barn
► Aftonbladet – Tre skadade i grovt våldsbrott – man i 50-årsåldern anhållen
► Aftonbladet – Misstänkte Lyckselemannen erkänner attacken
► Aftonbladet – Polisen: Mannen i Lycksele hade uppsåt att döda
► Aftonbladet – Lyckselemannen fråntagen sina vapen för två veckor sedan
► Aftonbladet – Ett av barnen har vaknat efter våldsdådet i Lycksele
► Aftonbladet – Theo, 8, räddade liv när pappa attackerade
► Aftonbladet – Lyckselepappan döms till vård**
► Aftonbladet – Lyckselepappan i förhör: ”Jag är sjuk i huvudet”
► Aftonbladet – Hovrätten ändrar dom mot Lyckselepappa
► Aftonbladet – Pappa misstänkt för tre mordförsök – nu förhörs barnet
► Aftonbladet – Lyckselepappan har psykisk störning
► Aftonbladet – Åklagare vill se livstid för Lyckselepappan
► Breaking News – Theo räddade liv när pappa attackerade familjen
► Brottsoffermyndigheten – När barn dödas av sin mamma eller pappa (filicid)
► Dagens Nyheter – Orosanmälningar gällande barn har tredubblats på tio år
► Dagens Nyheter – Våld mot barn polisanmäls endast i hälften av fallen
► Dagens Nyheter – Vem dödar sitt eget barn?
► Head Topic – Theo, 8, räddade liv när pappa attackerade
► Hovrätten för Övre Norrland – Hovrätten ändrar rubriceringen i målet om försök till mord i Lycksele
► Karolinska Institutet – Vem dödar sitt eget barn?
► LA – Theo, 8, saved lives when his father attacked
► Omni – Lyckselepappan döms bara för mordförsök på ett barn
► Omni – Dom mot pappan i Lycksele ändras: Högre skadestånd
► Omni – Barn vårdas för livshotande skador efter grovt brott i Lycksele – tre skadade
► Omni – Lycksele kommun aktiverar krisgrupp efter dådet
► Omni – Lycksele kommun aktiverar krisgrupp efter våldsdådet
► Omni – Åklagaren: Gripne mannen hade för avsikt att döda
► Omni – Dådet chockar Lycksele: ”Man förväntar sig det inte”
► Omni – Mannen blev av med sina vapen tolv dagar före dådet
► Omni – Kommunchefen: Många i Lycksele är väldigt tagna
► Omni – Alla tre allvarligt skadade efter våldsdådet i Lycksele
► Omni – Gripne mannen erkänner efter attacken i Lycksele
► Omni – Polisen: Misstänkte mannen i Lycksele ville döda
► Omni – Misstänkte mannen begärs häktad efter dådet
► Omni – Misstänkte mannen häktas för tre fall av mordförsök
► Omni – Ett av barnen har vaknat efter våldsdådet i Lycksele
► Omni – Åklagaren: ”Har en relativt klar bild om vad som hänt”
► Omni – Man åtalas för mordförsök på sina barn och sin mamma – yxa och kofot i beslag
► Omni – Åklagare: Åttaåring flydde och slog larm om dådet
► Omni – Polisen utreder adressmiss efter dådet i Lycksele
► Omni – Pappans advokat: Nekar till brott – hade inget uppsåt
► Omni – Grannen larmade om pappan: ”Aldrig sett honom så”
► Omni – Pappan bröt ihop i rätten: ”Min sjukdom tog över”
► Omni – Polis: ”Jag skriker ’dött barn’ till kollegorna”
► Omni – Rättsexpert: Långsökt att Lyckselepappan får fängelse
► Omni – Pappan får rättspsykiatrisk vård efter Lyckseledådet
► Omni – Dom mot pappan i Lycksele ändras: Högre skadestånd
► Omni – Lyckselepappan döms bara för mordförsök på ett barn
► Sveriges Radio – Åklagaren: Åttaåringen lyckades fly från pappans yx-attack – kallade på hjälp
► Sveriges Radio – Pappan åtalas för försök till mord på sina två barn och sin mor
► Sveriges Radio – Efter våldsdådet i Lycksele – nu erbjuder kommunen krisstöd
► Sveriges Radio – Offren i mordförsöken i Lycksele: Två barn och en äldre kvinna
► Sveriges Radio – Lyckselemannen häktad – gav sitt medgivande
► Sveriges Radio – 50-åringen i Lycksele ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning
► Sveriges Radio – Ljuständning i Lycksele efter våldsdådet
► Sveriges Radio – Polisen har förhört äldre kvinnan från mordförsöken i Lycksele
► Sveriges Radio – Då väntas åtalet efter våldsdådet i Lycksele
► Sveriges Radio – 50-åringen erkänner brott efter våldsdådet i Lycksele
► Sveriges Radio – Alla tre offer efter mordförsöken i Lycksele är vakna
► Sveriges Radio – Misstänkt för våldsdåd i Lycksele bedöms ha allvarlig psykisk störning
► Sveriges Radio – Pappan förnekar brott efter våldsdådet i Lyckselebyn
► Sveriges Radio – Krisstödjaren Carina hoppas rättegången sätter punkt för skvallret
► Sveriges Radio – 8-åringen i Lyckseledådet nominerad till priset Svenska hjältar
► Sveriges Riksdag – Lex Bobby – Lag (2007:606)
► SVT Nyheter – Detta vet vi om det grova våldsbrottet i Lycksele
► SVT Nyheter – Man i 50-årsåldern häktad för mordförsök efter grova våldsbrottet i Lycksele
► SVT Nyheter – Efter mordförsöken i Lycksele – nu ska det äldre barnet höras
► SVT Nyheter – Pappa i Lycksele misstänks för tre mordförsök – polisen har hört det äldre barnet
► SVT Nyheter – Misstänkt för attacken hade en bakgrund med psykisk ohälsa
► SVT Nyheter – Polischefen om skadeläget efter våldsdådet i Lycksele: ”Allvarligt skadade”
► SVT Nyheter – Boende i byn chockade efter våldsdådet i Lycksele: ”Han var alltid så trevlig”
► SVT Nyheter – Kommunchefen i Lycksele: ”Många är väldigt tagna”
► SVT Nyheter – Två barn och äldre kvinna skadade i grovt våldsbrott i Lycksele
► SVT Nyheter – Åklagaren om grova våldsbrottet i Lycksele: ”Mannen förnekar brott”
► SVT Nyheter – Skolchefen efter våldsdådet i Lycksele: ”Man är i chock över det som hänt”
► SVT Nyheter – Efter våldsdådet i Lycksele: ”Barnen mår under omständigheterna bra”
► SVT Nyheter – Polispatrullen i Lycksele larmades till fel by – blev 30 minuter försenad
► SVT Nyheter – Granne slog larm om våldsdådet i Lycksele – gärningsmannen misstänks ha hotat honom med yxa
► Svt Nyheter – Nu inleds rättegången efter våldsdådet i Lycksele
► SVT Nyheter – Rubriceringen ändras i Lyckseledådet – åttaåringen får 100 000 mindre i skadestånd
► SVT Nyheter – Pappan döms till rättspsykiatrisk vård för våldsdådet i Lycksele
► SVT Nyheter – Åklagaren om domen mot Lyckselepappan: ”Är i stora delar nöjd
► SVT Nyheter – Hovrätten ändrar tingrättens dom i Lyckseledådet – pappan döms för försök till mord
► SVT Nyheter – Rubriceringen ändras i Lyckseledådet – åttaåringen får 100 000 mindre i skadestånd
► SVT Nyheter – Åttaåringen lyckades fly våldsdådet trots skador – granne dödshotades när han skulle hjälpa
► SVT Nyheter – Pappan döms till rättspsykiatrisk vård för våldsdådet i Lycksele
► SVT Nyheter – Efter våldsdådet i Lycksele – man i 50-årsåldern åtalas för försök till mord
► SVT Nyheter – Åklagaren om domen mot Lyckselepappan: ”Är i stora delar nöjd”
► VK – Åklagare vill se livstid för Lyckselepappan
► VK – Pappan i Lycksele döms till vård
► VK – Pappan bröt ihop i rätten: ”Jag älskar dem så in i helvete”
► VK – Överklagar domen efter våldsdådet i Lyckselebyn
► VK – Första polisen på plats: ”Trodde barnet var dött”
► VK – Åklagaren om domen mot Lyckselepappan
► Örebros universitet – Filicid-suicid – En forskningsöversikt om föräldrar som dödar sina barn och begår självmord

► Årsredovisning 2013 – Lycksele kommun
► Utmärkelse för Bästa Tillväxt – Lycksele kommun – 2013
► Wikipedia – Lycksele kommun
► FUP

FAKTA: RÄTTSPSYKIATRISK VÅRD
Domstolen kan döma till rättspsykiatriskt vård om den som misstänks för ett brott lider av en allvarlig psykisk störning. Begreppet ”allvarlig psykisk störning” är inte en diagnos utan ett juridiskt begrepp. Exempel på en allvarlig psykisk störning kan vara vanföreställningar, tankestörningar och hallucinationer.

I vissa fall kan rättspsykiatrisk vård kombineras med särskild utskrivningsprövning. Det är aktuellt när det finns risk att den tilltalade återfaller i brott av allvarligt slag. Särskild utskrivningsprövning innebär att förvaltningsrätten fattar beslut om vården, i stället för en chefsöverläkare.
Källa: Sveriges domstolar